В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн.

...
В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн.
Коментари Харесай

България ще получи над 3 млн. дози РНК ваксини

 " В идващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК имунизациите. Така те ще са повече от векторните ". Това съобщи излънителният шеф Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов на брифинг пред " Пирогов ".

" След дълги договаряния е предпазен националният интерес ", изясни той. 

По думите му дозите са част от 10 млн. ваксини, за които има съглашение за доставка сред Европейски Съюз и Pfizer. Страната ни ще получи в допълнение 1,3 млн. от имунизацията на Pfizer/BioNTech. Останалите ще бъдат доставени в идващото тримесечие. 

" 500 000 ваксини към този момент са сложени. Има готовоност за слагане на 20 000 дози на денонощие ", съобщи пред Нова шефът на УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов " проф. Асен Балтов.

По думите му в идната седмица ще бъде препоръчано да се включат в имунизацията и хората, попадащи в 4-та фаза -  възрастните жители и хронично болните. Това ще разреши до юни да се доближат 50 % имунизирани. 

" Основната причина да се наложи да получим поддръжка от другите европейски страни във връзка с имунизациите е забавянето на доставките на препарата на Oxford University/AstraZeneca ", посочи Кирилов. Той беше безапелационен, че няма друга причина за дефицита на ваксини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР